Thomas Campbell

Californische kunstenaar Thomas Campbell.

Opgegroeid aan de Westkust van de Verenigde Staten werd Campbell’s artistieke inslag gevoed door zijn betrokkenheid vanaf de jaren ’80 bij de skateboard- en surfcultuur. Zijn werk is zeer veelzijdig. Zo maakt hij niet alleen schilderijen, gedetailleerde tekeningen en objecten, maar ook abstracte foto’s en films. Zijn surffilms Sprout en The Seedling zijn hiervan de meest bekende.

Campbell’s huisjes op stelten, werken op kalkpapier en bronzen sculpturen bevatten beeldelementen als figuren, tekst en ornamenten. Kenmerkend hierbij zijn de telkens terugkerende gebogen lijnen en krommingen, net als golven. Zoals een surfer iedere golf op uiteenlopende manieren kan aangaan, zo gebruikt Campbell op artistiek terrein diverse technieken. Daarbij combineert hij een conceptuele inslag met een vrij ambachtelijke werkwijze.

Voor de tentoonstelling verhuist Thomas Campbell zijn atelier in Santa Cruz tijdelijk naar Het Domein. Vanuit dit atelier bouwt hij een maand lang aan een tentoonstelling die de gehele breedte van zijn werk laat zien, met ondermeer ook een nieuwe film. In de catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt is het werkproces in situ geïllustreerd. Campbell zal ook als gastcurator van de projectruimte van Het Domein optreden. In de tentoonstelling A Feast of Friends presenteert hij vier jonge Amerikaanse kunstenaars: Evan Hecox, Alex Kopps, Geoff McFetridge en Simone Shubuck.

Thomas Campbell’s werk was recentelijk te zien bij Roberts & Tilton Gallery, LA, in de rondreizende groepstentoonstelling Beautiful Losers alsook in talrijke solopresentaties in galerieën in New York, Parijs, San Francisco, Tokyo en Marokko. Het Domein toonde vorig jaar in de tentoonstelling Over liefde / On Love zijn film Sprout. Naast zijn artistiek werk was Campbell ook actief als redacteur van het Skateboarder magazine en runt hij een eigen platenlabel, Galaxia, waaraan artiesten als Tommy Guerrero en Peggy Honeywell zijn verbonden.

By Thomas Campbell

Sing Ding A Ling

© 2024 Virtual Shoe Museum